2017

Afnan Khabiri

24 år och tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK tar emot stipendiet Kompassrosen för att han ”med engagemang och omtanke utöver det vanliga, ser och lyfter sina medmänniskor i en gemenskap där alla, oberoende av bakgrund, får vara med.”

Med ambitionen att förbättra integrationen startade han ett fotbollslag med hälften nyanlända flyktingbarn och hälften lokala Jokkmokkbor. Resultatet, förutom fotbollen, är både djup vänskap, ökad förståelse och minskade klyftor i samhället.

Afnan Khabiri är född och uppvuxen i Södertälje och intresset för fotboll har han med sig från barnsben. Fotbollslaget startade han efter flytten till Jokkmokk 2013.

– Jag är både stolt och glad. Stipendiet ger mig möjlighet att både nätverka med tidigare stipendiater och ta del av deras erfarenheter och lärdomar och samtidigt utveckla mitt eget ledarskap, säger Afnan Khabiri, föreningstränare Jokkmokks SK.

Alla spelare i Jokkmokks SK har olika bakgrund och har på sin egen unika historia. I dag engageras över 100 spelare i föreningen med fotbollen som gemensam nämnare för inkludering och integration.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att ha omtanke när man kommer i kontakt med människor, särskilt i mötet med ensamkommande flyktingar, säger Afnan och fortsätter:

– En spelare i mitt lag, satt för två år sen uttorkad och utsvulten på ett smugglarflak i Saharaöknen och såg hur någon runt honom dog varje dag. Nu spelar han fotboll med A-laget i Jokkmokk. Att ha bidragit till att ge honom en ny familj här är en av sakerna jag är mest stolt över att ha åstadkommit, säger Afnan Khabiri.

Pressmeddelande: Jokkmokks SK:s Afnan Khabiri får Kompassrosen

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Hittills har 34 unga ledare fått stipendiet som ska ge unga ledare en möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.

För mer information, kontakta:

Rebecca Sundberg
Verksamhetsledare Stiftelsen Ungt Ledarskap
070-672 84 70
rebecca.sundberg@ungtledarskap.se

Vill du nominera en ung ledare? Ta reda på mer om hur en ansökan eller nominering fungerar här.