Afnan Khabiris första blogginlägg om tiden som Kompassrosstipendiat

För många är det en vanlig måndag, för mig är det inte det. Jag ska strax bege mig mot slottet för att ta emot Kompassrosen, från Kungen. Alla möjliga tankar kretsar i huvudet.

Allt ifrån: sitter slipsen rätt? Är skorna ordentligt knutna? Lena säger att jag ska upp med blicken när jag går, vad händer om jag snubblar? Till: ledarskap, Andra, Louise, Aliya, vilka fantastiska människor, vilket fantastiskt pris vi ska ta emot. Att bli uppmärksammad, sedd och belönad för att ha gjort någonting bra, att ha varit behjälplig för andra, göra skillnad.

Några veckor senare är vi i Luleå på seminarium. Andra, Louise, Aliya och jag pratar om hur nervöst och roligt det var att skaka hand med Kungen och få ta emot all beröm på slottet för några veckor sedan.

Jag blir starstruck när jag får träffa tidigare kompassrosstipendiater som man läst om, Hannah, Emma, Mariam, Robert, här i Luleå. Hela seminariet genomsyrar mod, omtanke och handlingskraft, stiftelsens ledord.

Idag ska vi diskutera FN:s hållbarhetsmål och hur vi kan leda för förändring och mot nya mål genom ett värdebaserat ledarskap.

Aliya säger det väldigt bra: ‘’Det räcker inte att bara ha åsikter om en bättre värld. Kom med egna initiativ och uppmuntra de ungdomar du har i din omgivning att de ska göra världen bättre.’’

Det hinner gå några veckor till och man börjar landa, jag har fått ett stipendium, träffat stipendiater, träffat Kungen, varit på slottet, och man hinner fundera på vad man vill använda stipendiet till.

Jag kommer att använda mitt stipendium till att utveckla olika aspekter av mitt ledarskap. Jag vill bli bättre på att öka integration, och få en bättre förståelse för olika kulturer.

Att överhuvudtaget bli nominerad till ett sån här utmärkelse, är ett av de häftigaste upplevelserna jag har haft och därför vill jag vara en del av att uppmärksamma andra ledare runt om i landet som genom ett värdebaserat ledarskap har påverkat samhället till det bättre. Det skulle glädja mig enormt.