Stipendiesymbolen
Ett unikt samarbete mellan Efva Attling och Kungen ledde fram till symbolen för Ungt Ledarskaps stipendium. ”Jag är glad att Kungen var så fantastiskt engagerad i designen”, säger Efva när hon berättar om hur symbolen blev till.
Det började med att Efva tillfrågades av stiftelsen om hon ville omsätta stipendiet Kompassrosens ledord – mod, omtanke och handlingskraft – till en nål att ge till de unga stipendiaterna.
”Jag kände till stipendiet sedan tidigare, jag hade hört om stipendiaterna och blev rörd och kände stor empati för vad de hade gjort så jag ville gärna bidra. Från första mötet med stiftelsen till att idén var klar tog det bara en dag”, berättar Efva.
En kunglig design
Nästa steg var att visa symbolen för Kungen, som initierade stiftelsen i samband med sin 60-årsdag för att lyfta fram ansvarstagande värdebaserat ledarskap.
”Kungen dissade mitt första förslag”, säger Efva och skrattar.
”Vi hade avsatt 15 minuter, men satt i en timme och pratade om nålen. Han tyckte att strålarna var för spetsiga. Jag skojade och sa att ’det gör väl inget för då fastnar man i varandra om man kramas’, men jag förändrade det sedan så att kompassrosen fick kortare strålar uppåt. Jag hörde att drottningen tyckte det fick slutresultatet att påminna om thailändska pagoder. Jag är ofta i Thailand så kanske har jag undermedvetet inspirerats av dem.”
”Det var sedan Kungens idé att lägga en platta bakom strålarna, vilket var bra. Jag ville ha en stor nål. Den är till unga och det är modernt, dessutom ska det synas att de gjort något bra”, säger Efva.
Den unika nålen är populär bland de stipendiater som hittills fått bära den. Och Efva känner starkt för de insatser de unga ledarna gjort.
”De här personerna har inte tagit ansvar och handlat som de gjort för att få stipendier utan för att de vill hjälpa till och göra rätt. Därför känns det så bra att de uppmärksammas. Stipendiet ger dem erkännande, utbildning och en chans i livet och dessutom triggar det andra att agera och göra rätt”, säger Efva.
Goda och nya föredömen
Hon vet själv vad det betyder med goda förebilder från sin ungdom.
”Jag växte upp i Högdalen, där det var bus och knark i slutet av 60-talet. Jag har 5-6 skolkamrater som dött av heroinmissbruk”, berättar Efva.
”Men det fanns en skön person, John Henry, som fick ungdomar engagerade i boxning i stället för att busa. De blev sedda av honom och det är så mycket i livet som handlar om att se varandra och vad man kan göra för varandra.”
Via Ungt Ledarskap har Efva upptäckt andra föredömen några decennier senare. Det var via Imran Ahmad (stipendiat 2007) som hon första gången fick kontakt med stipendiet.
”Jag fick en sådan sympati för honom när jag hörde hur han hjälper invandrare till arbeten. De kan inte vara kvar i sina hemländer, de kommer hit och så vill ingen ha dem här utan de blir istället superisolerade. De behöver komma in i samhället och där gör Imran ett stort arbete.”
Svårt att säga förlåt
Stipendiets ledord – mod, omtanke och handlingskraft – stämmer väl med företagsledaren Efvas syn på ledarskap, men hon väljer andra ord när hon talar om ledaregenskaper.
Livet handlar om att ge och ta med respekt och att vara en bra medmänniska. Som ledare är det jätteviktigt att styra, men med tolerans och genom att man lyssnar på varandra.
”Jag tror också att det är viktigt att även som ledare våga säga förlåt när man gör fel, men allt för många glömmer det. Vad är det Elton John sjunger? Sorry seems to be the hardest word.”