2023

 

Mohamed Khalil

Mohamed, 21 år, är fotbollstränare och grundare av fotbollsskolan Shootclass Academy. Redan som 14-åring började han jobba ideellt för Konyaspors knattefotboll i Botkyrka. Därefter har han tränat flickor och pojkar mellan 6-15 år, och är idag ansvarig för laget Konyaspor P13. Han startade Shootclass Academy med visionen att alla oavsett bakgrund ska få möjlighet att satsa på sin fotbollskarriär. Mohamed tilldelas stipendiet för att han: “med omtanke och praktisk handlingskraft kämpar för rättvisa villkor och barns rätt till en meningsfull fritid.”

Mohamed Khalil

Mohamed får ibland frågan om han bor på fotbollsplanen. För en 21-åriga fotbollstränaren kan det ibland upplevas så. Sedan sju år tillbaka tränar han barn och unga i Konyaspor i Alby. Men det är så mycket mer än fotboll. Mohamed är noga med att se alla i laget. Men inte bara det. Han läser också av spelarna. Vem behöver lite extra pepp idag? Vem har det tufft hemma och behöver en kram eller en chans att prata av sig? Då är Mohamed där. Hans ledarstil betyder mycket för fotbollsklubben. Ansvariga, föräldrar, de unga spelarna. De ser det engagemang och omtanke Mohamed lägger ner.

Fotboll kan tyckas som en enkel sport. Och det kan vara det! En boll, ett gäng spelare och så kör man igång. Men den som vill utvecklas och lära sig mer kan upptäcka en rad hinder i vägen. En av dem är ekonomi. Det har Mohamed själv upplevt. Som liten var han tvungen att sluta med fotbollen, hans familj hade inte råd. Då bestämde sig en annan familj med spelare i laget att kliva in. De gick hem till Mohamed och när han inte ville öppna dörren lämnade de en lapp. På den stod det att laget behöver honom och att en medspelares föräldrar skulle stå för kostnaden. Det är något som satt sig hos Mohamed.

Nu är det han som köper fotbollskor till den som inte har råd. Det är han som startat upp Shootclass Academy. En akademi för den som vill utvecklas inom fotbollen. Som Mohammed hoppas ska växa, inte i kostnader men i antal spelare.

– Jag vill visa barn och unga att allt är möjligt, oavsett vem man är. Alla ska våga drömma stort, drömmar går att förverkliga, säger Mohamed.

Pressmeddelande: Hela fem unga förmågor prisas

Fotograf: Nathalie Malic

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Vi har delat ut stipendiet Kompassrosen sedan 2007 och gett unga ledare möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.