Emina Sesto om första tiden som Kompassrosstipendiat

”Genom att ha blivit tilldelad Kompassrosstipendiet har jag fått möjlighet att investera i min personliga utveckling, vilket är viktigt för alla i en ledande funktion – att aldrig stanna utan ständigt utvecklas.”

Det var en solig aprildag, jag hade precis avslutat ett möte via teams när jag såg att jag hade ett missat samtal från Rebecca. Det slog mig direkt att hon ringt för att ge besked om vilka stipendiaterna är, då det var sagt att det skulle komma dessa dagar. Jag visste om nomineringen och att jag var en av topp tio kandidater, men inte för en sekund anade jag att jag faktiskt skulle få det besked jag fick. Jag hade blivit utvald till en av tre stipendiater. Det kom som en chock och det jag minns från samtalet var att jag upprepade ”men alltså va” flera gånger. Samtidigt som jag pratar med Rebecca står min man i hallen och hoppar och dansar av glädje då han förstått vad som hänt. Själv sitter jag med glädjetårar i ögonen och kan inte förstå. Hur kan jag ha blivit utvald med tanke på de fantastiska eldsjälar som nominerats?

Perioden efter att ha fått beskedet var både nervös och spännande. Det finaste som kom med detta, var mitt samtal till pappa och mamma. Genom tårar berättar jag att jag blivit utvald och jag kunde knappt få fram orden. Den glädjen och stolthet jag hörde i deras röst, är något som än idag ger mig ett glädjerus. Vinsten var inte bara min, den delar jag med mina föräldrar – som alltid varit min motivation och inspiration i livet. De har tagit mig framåt och fått mig att ge det lilla extra i allt jag gjort. En annan stor, men nervös händelse, var när en bosnisk tv-kanal ville ha med mig i direktsändning för en intervju. Jag tvekade så mycket, men valde ändå att göra det till slut med hopp om att kanske kunna så något frö hos tv-tittarna, då samhällssituationen där är mycket olik den vi har i Sverige. Kortfattat kan man säga att det i Bosnien är sällsynt med kvinnliga ledare och än mindre unga. Efter denna intervju var det många unga från Bosnien som hörde av sig med fina meddelanden om att jag inspirerat dem och att de fått motivation till att kämpa för sin framtid och rättigheter. Det var alltså värt den nervositet jag upplevt innan kan jag säga i efterhand.

Att äntligen få träffa Muna och Eleonora, de två andra Kompassrosstipendiaterna, var också en stor glädje. De är två inspirerande kvinnor som båda bidrar till ett bättre samhälle med det otroliga arbete de gör. Jag ser verkligen fram emot att även i framtiden följa dem fantastiska människorna som Stiftelsen uppmärksammat och kommer att uppmärksamma. Att Stiftelsen Ungt Ledarskap lyfter unga ledare år efter år är väldigt viktigt av olika skäl. Dels tror jag att det kan inspirera andra unga människor till att våga ta sig an ledande befattningar samtidigt som även organisationer och samhället i stort ser vikten och fördelarna av det unga ledarskapet. Genom att ha blivit tilldelad Kompassrosstipendiet har jag fått möjlighet att investera i min personliga utveckling, vilket är viktigt för alla i en ledande funktion – att aldrig stanna utan ständigt utvecklas.

Emina Sesto, 2021-08-31