2019

Shanga Aziz

Shanga Aziz, 21 år och grundare och ordförande för Locker Room Talk, tar emot Kompassrosen för att han ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.

Med ett outtröttligt engagemang för att skapa en breddad bild av manlighet kämpar Shanga Aziz, 21 år, på Locker Room Talk dagligen för att skapa ett mer jämställt Sverige. Genom att arbeta förebyggande med att utbilda unga killar stoppa skitsnacket i omklädningsrummet och gör barn trygga i sig själva. Den 24 april tar han emot stipendiet Kompassrosen på Kungliga slottet med motiveringen ”med värdebaserat ledarskap, fyllt av mod, bryter normer och bidrar till ett bättre samhälle när han utbildar unga killar om jämställdhet och schyssta attityder”.

Shanga, 21 år, är en social entreprenör, grundare och ordförande för Locker Room Talk. En förening som startade 2017, då som ett UF-företag och i dag en ideell organisation med anställda på flera platser i landet. Shanga är uppväxt i Finspång. Med bakgrund i fotbollen fick han själv fick syn på en hel del kränkande beteenden och förväntningar på killar inom idrotten.

– När jag var 13 år fick jag träna med de äldre killarna. Där var det annorlunda, de snackade skit och kallade varandra för könsord. Risken att man blir en del av det var stor. När jag väl slutade spela såg jag problemen från ett annat perspektiv. Min lillebror spelade också fotboll, och jag ville inte att han skulle växa upp med destruktiva förväntningar på hur han bör vara som kille. Det var då idén föddes, säger Shanga Aziz och fortsätter:

– Jag har ett ansvar, både som man och som storebror. Jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan för att se till att fler killar vågar vara sig själva och vågar skapa sin egen bild av vad manlighet är. En ny manlighet där killar kan vara på flera olika sätt. Det är ett projekt som jag kommer ägna resten av mitt liv åt.

Shangas ledarskap präglas av en stark omtanke. På ett tydligt och kommunikativt sätt, bryter han normer med stort mått kurage. Han beskrivs av andra som godhjärtad, orädd och företagsam – en inspirerade ledare som ser och lyssnar och som drivs av att arbeta i team för att åstadkomma förändring.

– Stipendiet ger mig en möjlighet att utveckla mitt personliga ledarskap. Om jag utvecklas som ledare kan jag fortsätta utveckla Locker Room Talk och fortsätta bryta och förändra förväntningar på killar, säger Shanga Aziz.

Pressmeddelande: Locker Room Talks Shanga Aziz får stipendiat Kompassrosen

 

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Vi har delat ut stipendiet Kompassrosen sedan 2007 och gett unga ledare möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.