2018

Omid Mahmoudi

Omid Mahmoudi, 23 år och grundare av Ensamkommandes förbund, tar emot Kompassrosen för att han med värdebaserat ledarskap har visat att kraft och framtidstro hos en ensam ger hopp och förändring hos många tillsammans.”

Omid inspirerar ensamkommande och nyanlända barn att kämpa för sina rättigheter, våga ta plats i ett nytt samhälle och skapa bestående effekter kring integration. Omid driver också Mötesplats Otto i Malmö där nyanlända barn får tillgång till en trygg plats och gemenskap.

Omid är uppvuxen i Afghanistan. 2010 tvingades han fly med siktet inställt på Norge. På väg dit stannande han i Malmö och efter ett fint välkomnande beslutade han sig för att stanna. På plats i Malmö engagerade sig Omid i olika projekt och kom snabbt in i samhället. Två år senare grundade han Ensamkommandes förbund som i dag engagerar 3 000 medlemmar i 21 lokalföreningar.

– Det krävs mod för att lyckas. När jag såg att det saknades en hemvist för ensamkommande flyktingbarn och nyanlända i Sverige väcktes idén. Jag och drygt 100 volontärer jobbar med ensamkommande och vi umgås med dem, vi pratar med dem, inte om dem som många andra gör. Min dröm är att Ensamkommandes förbunds föreningar ska få spridning på fler platser i Europa, redan nu har vi startat upp i Finland, säger Omid Mahmoudi.

Som ledare är Omid riskbenägen och tvekar inte att använda helt nya sätt att angripa problem som uppstår. Han är också diplomatisk, lyhörd och har ett stort tålamod vilket är viktigt för att skapa en öppen kultur i föreningarna där människor ska känna trygghet och få kraft att ta ett eget ansvar för sin situation i samhället.

– Stipendiet ger mig möjlighet att bygga vidare på mitt nätverk och att utveckla mitt eget ledarskap. Jag vill förbättra min engelska och gå en ledarskapskurs, säger Omid Mahmoudi.

Pressmeddelande: Omid Mahmoudi grundare av Ensamkommandes förbund får Kompassrosen

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Hittills har 34 unga ledare fått stipendiet som ska ge unga ledare en möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.