2020

 

Oliver Titikic

Oliver Titikic, 24-årige entreprenören med visionen att göra juridiken tillgänglig för fler, tar emot Kompassrosen för att han ”med ett värdebaserat ledarskap baserat på inkludering, passion, vänlighet och mod gör juridikens kraft tillgänglig för fler”.

Oliver Titikic är den 24-årige entreprenören som bland annat startat AURIX, en modern juridisk byrå med visionen om att göra juridiken tillgänglig för fler – där alla har råd att ta hjälp. Oliver Titikic tilldelas Konungens stipendium Kompassrosen för att han med ett värdebaserat ledarskap baserat på inkludering, passion, vänlighet och mod gör juridikens kraft tillgänglig för fler.

Oliver är uppvuxen i Helsingborg och studerar affärsjuridik på handelsrättsliga institutionen vid Lunds universitet. Han har ett brett engagemang och har startat flera företag, bland annat varumärkesbyrån HOPI minds och produktionsbyrån Zmile. Utöver det sitter han i styrelsen för marknadsföreningen i Helsingborgsregionen och är VD och medgrundare för juristbyrån AURIX.

– Juridik ska inte vara en klassfråga. Idag har inte alla råd med juridisk rådgivning, vilket går emot det rättsliga tänket om rätten till lika försvar. Juristbranschen sätter det traditionella högt och räds förändring och innovation. Så föds AURIX. Hos oss får studenter tidigt praktisera sitt yrke, hitta sitt passionerade rättsområde i praktiken. Vi skapar broar mellan juriststudenter och erfarna jurister – och när olikheter möts, då skapas magi, säger Oliver.

Som ledare är Oliver driven, värderingsstyrd och står upp för ett autentiskt och äkta ledarskap. Han är orädd och står stadigt även när det är svårt. Oliver är en kreatör som lyssnar och involverar andra och använder sitt entreprenörskap som verktyg att forma sin egen värld för att sedan kunna påverka världen utanför till det bättre.

– Att våga ha mod och vara sann mot sig själv är viktigt, men en liten rebellisk glimt i ögat krävs för att få människor att enas och kämpa tillsammans. Då blir det viktigt med ett värdebaserat ledarskap som vi gemensamt delar och alla känner till. En levande värdegrund som är översatt och förklarad, så att den blir både begriplig och användbar, säger Oliver och fortsätter:

– En riktig ledare är en individ som kan offra saker för att andra ska ha det bra, att visa att man verkligen tror på̊ något, även om det innebär uppoffringar. På AURIX vill jag vill jag finnas till och hjälpa mitt team att se både sina individuella styrkor men också guida gruppen mot en gemensam vision. I slutändan är det jag som jobbar för mina, anställda, inte tvärtom. På AURIX tar man hand om varandra, och det är familjärt. Det är viktigt för mig i mitt ledarskap.

Pressmeddelande: Entreprenören Oliver Titikic från Helsingborg får Kompassrosstipendiet 2020 för juridiskt nytänkande

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Vi har delat ut stipendiet Kompassrosen sedan 2007 och gett unga ledare möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.