2018

Julius Kramer

Julius Kramer, 23 år och tidigare tjänsteman i regeringens Agenda 2030-delegation, belönas med Kompassrosen för att han ”med ett värdebaserat ledarskap, fyllt av ödmjukt lärande och handlingskraft, lyft fram såväl viktiga samhällsfrågor som medmänniskor.”

 I delegationen har Julius drivit frågor om inkludering och ungas delaktighet i Sveriges genomförande av de globala målen för hållbar utveckling. Julius är också scoutledare och starkt engagerad i fredsbyggande i Burundi, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Den 16 april tar han emot stipendiet på Kungliga slottet i Stockholm.

Julius är uppvuxen i Nacka med en mamma som är förskollärare och en pappa som är bluesmusiker. Barndomen tillbringades med ena foten på Stockholms bluesjam och andra foten i skogen, vilket gjort honom nyfiken och öppen för nya kulturer. Julius är scout sedan åtta års ålder och i dag ledare i Nacka-Boo scoutkår. Han sitter i styrelsen för World Organization of the Scout Movement (WOSM), som samlar 50 miljoner scouter världen över och avslutade nyligen sitt uppdrag för regeringens Agenda 2030-delegation.

– Det som är häftigt med 2018 är att gränserna för lokalt och globalt suddas ut. Lösningar för en hållbar utveckling finns lika mycket hos min scoutpatrull i Nacka som hos regeringen och FN. Jag har turen att få driva de frågor jag brinner för lokalt i min scoutkår, nationellt i genomförandet av Agenda 2030 och globalt i styrelsen för världens största ungdomsorganisation. Samhället behöver unga, värderingsstyrda ledare – i dag mer än någonsin, säger Julius Kramer.

I sin roll på Agenda 2030-delegationen arbetade Julius för ett modigare och mer inkluderande ledarskap hos beslutsfattare, att våga prioritera långsiktiga lösningar framför snabba politiska vinster. Som ledare är Julius lösningsfokuserad, nyfiken och har lätt att skapa nya kontakter. Han är dessutom lyhörd och öppen för åsikter samtidigt som han inte räds att driva på eller att anta nya utmaningar.

– Det känns fantastiskt att få investera pengarna i att utveckla mitt ledarskap, för att tillsammans med andra kunna fortsätta driva på för hållbar fred och utveckling, utmana gamla strukturer och skapa förutsättningar för de som står längst ifrån makten, säger Julius Kramer.

Pressmeddelande: Julius Kramer får Kompassrosen för modigt ledarskap inom hållbar utveckling

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Hittills har 34 unga ledare fått stipendiet som ska ge unga ledare en möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.