2018

Gustav Plantin

Gustav Plantin, 21 år och ordförande i Staffanstorp United, tar emot Kompassrosen för att han med värdebaserat ledarskap har vänt motsättningar till tolerans och samarbete och bidragit till ett bättre samhälle med fotbollen som verktyg.”

Efter 80 år som konkurrenter slogs i januari 2017 Staffanstorps GIF och Kyrkheddinge IF ihop och bildade Staffanstorp United. Gustav är uppvuxen i Särslöv med knappt 100 invånare och valdes som 20-åring till klubbens ordförande. Drivkraften att påverka och förändra samhällsfrågor har han med sig från barnsben och i dag studerar han International Business and Politics på Handelshögskolan i Köpenhamn vid sidan av sitt ideella ordförandeskap.

– Jag vill bidra till en positiv samhällsutveckling och just nu är det fotbollen som är mitt främsta verktyg. Särskild glad är jag över det goda som kommit ut av sammanslagningen utanför klubben. En ökad vänskap och samhörighet bland barnen i skolan där det tidigare funnits tjafs på grund av att man spelat i konkurrerande lag. Nu har vi blivit en större och bättre gemenskap som rymmer mycket mer och många fler, säger Gustav Plantin.

Gustav Plantin är en ledare som lyssnar, engagerar och involverar många i beslut som tas för föreningens utveckling. Han beskrivs av andra som en modig förändringsledare med en tydlig vision som lyckats höja blicken och leda två rivaliserande lag i en och samma riktning. Därutöver har han initierat och utvecklat en rad inkluderande projekt, inte minst ett lag för barn med funktionsvariationer. Själv beskriver han sig som lyhörd, lösningsfokuserad och med en förmåga att engagera andra.

– Stipendiet ger mig möjlighet att bygga vidare på mitt ledarskap och åka på utbytestermin för att vidga perspektiven ytterligare. De stora mönstren byggs i den lilla vardagen och det är alla de små perspektiven som skapar en unik helhet. Jag vill bli ännu bättre på att ta in dessa, säger Gustav Plantin.

Pressmeddelande: Staffanstorp Uniteds Gustav Plantin får Kompassrosen

Om Kompassrosen

Kompassrosen är ett stipendium om 50 000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går unga ledare och förebilder som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft. Vi har delat ut stipendiet Kompassrosen sedan 2007 och gett unga ledare möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap.