Eleonora om vikten av det värdebaserade ledarskapet

Jag önskar att se lite mer värdebaserat ledarskap i den digitala världen. Det behövs mer omtanke, handlingskraft och mod bland bland alla gilla-markeringar och följare. Men vi finns redan några här, vi som använder sociala medier för att förbättra världen runt omkring oss.

Utdelning av stipendiet Kompassrosen, 18 november 2021 på Kungliga Slottet i närvaro av kung Carl XVI Gustaf. Foto: Magnus Fröderberg

De senaste månaderna har jag varit modig och satsat mycket på mig själv och mitt egna ledarskap. Fokus har varit min hälsa och att fortsätta inspirera på sociala plattformar. Jag ser mig nämligen som en “digital förebild”, en som finns i det stora sociala-medie-havet och vinkar in folk till min båt full av matematik- och fysikinspiration.

Jag nådde nyligen hundra tusen följare och insåg att min “hobby” av att lägga ut videos har börjat bli något stort i mitt liv, till och med något jag kan jobba med. Därför har just omtanke varit viktigt för mig. Jag känner ett ansvar av att ha en stor publik och många unga ögon; jag gör ju det här för dem. Det måste jag påminna mig om. Mina kanaler är till för att inspirera och motivera och det är något som jag tycker gör att jag står ut från många andra kreatörer. Vilka företag ska jag samarbeta med? Vad har de för värderingar, kan jag stå bakom dem?  Hur kommer den här videon att påverka mina följare? Att gå tillbaka till mina värderingar har varit otroligt viktigt i dessa beslut. Miljökampen, jämställdhet och såklart inspirationen till matematik och fysik har varit det som lett mig och jag har fått stå på mig flera gånger när det inte känts rätt — och det kanske är då mitt värdebaserade ledarskap har varit som tydligast.

Säga vad man vill om sociala medier, men det är där ungdomar hänger och där vi kan få oss att växa och förbättra världen. Bara genom min egna upplevelse som kreatör och tonårstjej så är det tydligt att det finns problem, men att säga att det bara finns nackdelar med sociala medier är enligt mig väldigt fel. Jag har ett album i min mobil där jag sparat screenshots av meddelanden jag fått från personer som sett det jag lägger ut; “tack för att du fått mig att tro på mig själv” “tack vare dig vågar jag plugga fysik” “du har gett mig motivation att plugga” — folk från hela världen som jag inte hade nått om det inte vore för internetvärlden.

Med det sagt hade jag önskat att se lite mer värdebaserat ledarskap i den digitala världen. Det behövs mer omtanke, handlingskraft och mod bland bland alla gilla-markeringar och följare. Men vi finns redan några här, vi som använder sociala medier för att förbättra världen runt omkring oss. I ett teknikutvecklande samhälle kan jag tänka mig att det kommer bli allt viktigare att främja ledare i det här området och jag är glad att diskussionen har startat; mer värdebaserat ledarskap på nätet!

Eleonora Svanberg