Omar Alshogre om det värdebaserade ledarskapet och den unga generationen

Vi ska aldrig underskatta den unga generationen. En generation som har förmågan att anpassa sig till det främmande, till det som man några år sen sa ”omöjligt” om. En generation som har idéer, energi och kreativitet som behövs för att skapa den världen som alla, oavsett hudfärg, religion, eller kön, kan vara en del av.

Värderingar är kärnan för ens utveckling. Det vi gör och även det vi inte gör, inspireras av våra värderingar. Jag tror på min roll i samhället, att samhället behöver mig lika mycket som jag behöver det. En blomstrande relation, inte bara en relation för att överleva.

Jag växte upp med en ärftlig focus på karriär som ska generera mig, endast mig, en ekonomisk stabilitet. Värdet i det jag skulle gjort med den arven skulle inte haft en stor betydelse för världen. Jag var mig, för mig. Jag kände inte att jag kunde bidra till världen, det kändes inte att världen var min eller för mig.

Idag, vi bygger våra värderingar baserade på det som är bättre för människor rättigheter, miljön och det som är bättre för våra känslor. Våra unga och moderna värderingar och tankesätt skapar en skillnad, en tydlig skillnad för oss själva men framför allt för de andra som är i ett stort behov av det nya värdefulla som vi skapar. Vi är på väg att skapa en värld som enar oss med känslor istället för att splittras med tankar.

Vi ska aldrig underskatta den unga generationen. En generation som har förmågan att anpassa sig till det främmande, till det som man några år sen sa ”omöjligt” om. En generation som har idéer, energi och kreativitet som behövs för att skapa den världen som alla, oavsett hudfärg, religion, eller kön, kan vara en del av.

Jag är inte perfekt. Jag vill inte bli perfekt. Jag vill misslyckas och jag vill ångra mig för saker jag gjorde. Jag vill ångra mig att jag har någon gång ångrat mig. Jag vill inte acceptera samhällets sjukdomar, jag vill inte heller se en normaliserad nedvärdering av andra människor på grund av den de är. Jag är en ledare, du är en ledare, all är ledare i sitt eget sammanhang.

Vi, unga ledare, har ett ansvar, ett personligt ansvar, för var av oss, att bli en del av något stort. Något som kan göra det bättre för någon annan. Tänk inte endast på stora handlingar som att fixa klimatens problem, du kan också le för en främmande som behöver ditt leende känna sig välkommen.

Resan till en bättre värld är lång. Det är sant att du måste kämpa hårt men du måste framförallt vara dig själv och ha det roligt i processen. Du ska kämpa hållbart.

Omar Alshogre 2021-02-23