Ingenting är omöjligt, även om det känns så. Du må ha många hinder på vägen, men det är okej att vara sårbar och be om hjälp.

Frida Caballero om första tiden som Kompassrosstipendiat”

Jag kan inte beskriva känslan jag fick när jag blev uppringd. Det tog mig typ tre dagar att smälta allt och än idag känns det overkligt. De första som gratulerade mig var mina tidigare gymnasielärare (till och med från lärare som inte längre jobbar kvar där). Hela min resa för jämställhet började under gymnasietiden, så jag har mycket att tacka skolan för. Två lärare ställde även upp som referenser, och önskade mig lycka till på intervjun. De har alltid stöttat mig i mina ambitioner och följt min resa, jag skulle inte vara där jag är idag om det inte vore för dem. Min mentor är han med lärdomarna och har alltid hjälp mig när jag känt mig vilse. Jag hoppas att de kan se att deras hjälp har resulterat till att jag har fått Kompassrosstipendiet.

Det var en sån ära att se att en av mina favorittidningar inom teknik som jag följt under många år valde att publicera om mig. Allt gick så fort, och det var många kvinnor som pratade om mig i olika forum. Ödmjukt vill jag tacka alla kvinnor för era fina ord, för det är just för er jag gör allt detta för.

Tyvärr så har det funnits några män som lagt negativa kommentarer på sociala medier, och det mesta handlade om det jag jobbar för, nämligen jämställdhet och inkludering. Alla deras kommentarer var inget nytt för mig. Efter många år av sådant beteende och kommentarer har jag lärt mig att ta det med en nypa salt och fokusera på dem peppande orden jag får från kvinnor istället samt inte glömma bort för vem jag gör detta för.

Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap gjorde så bra att framhäva 10 drivna och inspirerande ledare under processen, för alla förtjänade att uppmärksammas. Jag tror på kraften av förebilder. Detta är ingen personlig seger för mig, utan en seger för alla som ser ut som jag. Jag vill helt enkelt vara personen jag behövde när jag var yngre. Vänder mig till alla unga tjejer att jag är uppvuxen i Botkyrka, är en ung kvinna med invandrarbakgrund som pluggar i en mansdominerad utbildning och väldigt tillbakadragen (att vara social kommer inte naturligt för mig). Om jag har lyckat uppnå många av mina mål, så vill jag berätta att det kan du också. Ingenting är omöjligt, även om det känns så. Du må ha många hinder på vägen, men det är okej att vara sårbar och be om hjälp.

Det är så viktigt att lyfta fram förebilder, speciellt unga ledare. Vi lever i en era där alla vet bättre och ställer höga krav för förändring tack vare globalisering, sociala medier och framtida teknologer. Millenials och generation Z efterfrågar syftesdrivna organisationer och ledare. Det är vi unga som utmanar dem som ligger i makten idag. Tack vare utmärkelsen så har ännu fler företag kontaktat mig och vill att jag kommer över och undervisar/föreläser om jämställdhet och inkludering. Ledare börjar förstå att en inkluderande miljö är nödvändig, speciellt företag som jobbar med teknik och innovation. Om man vill attrahera en mångfald till sitt företag så måste man uppvisa det själv. Det vill säga ha mångfald av kompetens, bakgrunder och individer i företaget. De som inte är aktiva och ihärdigt strävar efter mångfald, jämlikhet och inkludering kommer inte att locka talang, än mindre behålla talang.

Stipendiet kommer hjälpa mig att nå mina mål och utvecklas som ledare. Jag har redan kollat runt på olika program och utbildningar, men jag har ännu inte bestämt mig på vad jag ska investera pengarna på då det är många dörrar som har öppnats i samband med stipendiet.

Frida Caballero, 2020-10-02