”Det kändes som att vi känt varandra hela livet. När olikheter möts – det är då magi skapas.”

Oliver Titikic om första tiden som Kompassrosstipendiat

Att göra en förändring och vara normbrytande i en traditionell bransch är ingen dans på rosor. Det är något som utmanar dig själv som person samt ditt ledarskap och därför är det en stor ära att få Kompassrosstipendiet. När jag fick samtalet från Rebecca där hon berättade att jag var en av Kompassrosstipendiaterna 2020 så var det en våg av glädje som rusade genom kroppen. Det var en känslosam stund när jag fick samtalet. Efter allt hårt jobb och tuffa perioder som jag genomgått fick jag en bekräftelse att jag är på rätt väg.

Jag var stolt över att få äran att bli en av Kompassrosstipendiaterna 2020 och ville berätta det för allt och alla. Men det fick vänta tills nyheten blev offentligt, vilket var en utmaning. De enda jag fick berätta det för var min familj. När jag väl berätta nyheterna för min familj kunde jag direkt se deras glädjetårar komma fram. Det var ett vackert ögonblick eftersom att de visste hur hårt jag har jobbat för att komma dit jag är idag och jag vet hur hårt de har jobbat för att ge mig de bästa förutsättningarna i livet. Allt kändes overkligt och situationen var svår att greppa. Jag hade ett glädjerus i kroppen samtidigt som jag var otroligt stolt över mig själv.

Det var en extremt roligt, lärorikt och inspirerande att få träffa de andra Kompassrosstipendiaterna några månader senare under en heldag i Stockholm. Det var första gången jag fick träffa Frida, Victoria, Omar och Rebecca i verkligheten, men det kändes som att vi hade känt varandra hela livet. När olikheter möts det är då magi skapas.

Det är svårt att beskriva känslan, allt från att få utmärkelsen, lära känna nya inspirerande individer samt att få ta del av ett helt nytt äventyr som har varit otroligt lärorikt. Där det finns en stolthet finns det även reflektioner. Hur hamnade jag här? Vad har det krävts att komma dit jag är idag? Det har varit många motgångar och misstag som har format mig och kommer att fortsätta att forma mig speciellt som ledare, det är av våra motgångar och misstag vi kan ta störst lärdom ifrån. Det är viktigt som ledare att ha en ödmjukhet, att vi hela tiden kan lära oss något nytt och att det är en evig process. Därför kommer jag alltid ha ett stort fokus på att utveckla mitt ledarskap och med hjälp av utmärkelsen har det medfört en extra drivkraft att fortsätta utveckla mitt ledarskap samt att fortsätta våga vara mig själv.

Jag har en stor tacksamhet till min familj samt mina nära och kära för det är de som alltid har varit med och hjälpt mig längst med vägen när det har varit som jobbigast. Detta är något som vi alla behöver. Jag kommer alltid sträva efter att göra det omöjliga och försöka att skapa något som kan påverka samhället till något bättre. Jag hoppas att detta kan inspirera andra till att våga utmana samhällsnormer och skapa en förändring samt vara sig själv.

Oliver Titikic, 2020-10-01