Hamza Mostafa om första tiden som Kompassrosstipendiat

Allt har gått så fort. Det känns som igår när jag ropades upp på scenen för att ta emot Kompassrosen. Jag har nu åtta månader senare fortfarande inte smält att jag har fått priset. Det går liksom inte in i huvudet och känns så overkligt.

Det är många dörrar som har öppnats i samband med det här priset och jag försöker göra mitt allra bästa för att ta vara på de alla. Det här priset är dock inte en personlig vinst för mig, utan en kollektiv vinst för alla som ser ut som jag. Drivkraften i alla mina engagemang har alltid bottnat i att skapa möjligheter för människor i utsatthet.


Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet

Det är ingen hemlighet att jag som svart, muslim och invandrare från förorten tvingas kämpa minst tio gånger hårdare än alla priviligierade i samhället. Jag har därför nu börjat utmana mig själv genom att börja föreläsa (jag hatar att stå och prata inför människor) för att inspirera unga att tro på sig själva och aldrig ge upp i det orättvisa samhälle vi många gånger lever i.

Men om jag kan få pris av Kungen så kan de 100% ta över världen!