Även den lilla kan ha stor betydelse – Paulina Olsson om sitt första år som Kompassrosstipendiat

Paulina betyder “den lilla”. Det stämmer faktiskt ganska bra in på mig. Jag har alltid varit den yngsta, den blyga, den minsta, den kortaste. Den vars röst inte alltid gjort sig hörd i större grupper, men som alltid haft något viktigt att säga.

Mitt favoritdjur är fjärilar. Blåa. Gula. Röda. Alla sorter egentligen. Men framförallt för att fjärilen är en symbol för liv, utveckling och transformation.

Båda metaforer har haft en stor betydelse i mitt liv. Både som person, och i mitt sätt att leda. Men det är först nu jag egentligen kopplar ihop de två.

“Med värdebaserat ledarskap lär hon barn om mjuka mänskliga värden och empati med hjälp av hårda tekniska plattformar”. Så lät motiveringen när jag för ett år sedan hade äran att ta emot Kompassrosstipendiet från Kungen. Är det sant tänkte jag? Inte gör väl lilla jag…?

Och nej, det är inte bara jag, utan även mina fantastiska medgrundare och kollegor på Peppy Pals. Med hjälp av lekfulla appar, filmer och böcker om social och emotionell intelligens (EQ) ger vi barn 2-8 år verktyg att sätta ord på känslor, samarbeta och våga tro på sig själva. Förutom att EQ minskar risken för psykisk ohälsa i framtiden, så visar studier att EQ också förbättrar barnens framgång i livet, både avseende karriär och möjlighet att bygga och upprätthålla meningsfulla relationer.

Vi må vara få i teamet, mindre än tio, men jag har alltid sett vårt arbete med Peppy Pals, och också mitt sätt att vara som ledare, vän och syster som en del av den stora “fjärilseffekten”. Ni vet teorin om att ett litet vingslag idag, en liten handling, kan ha en stor effekt i det stora hela, i en viss framtid. För mig är det ett tankesätt om att mina handlingar och värderingar idag kommer smitta av sig och få fler att agera på samma sätt, och på så sätt skapa skillnad i framtiden.

För mig har Kompassrosstipendiet blivit ett bevis på att även “den lilla” kan ha en stor betydelse. Under mina år med Peppy Pals har jag fått uppleva hur vi har krokat arm med allt fler som brinner för det vi gör, och som vill göra skillnad. Allt ifrån volontärer, kollegor, företag och nu senast en investering från LEGO Ventures.

Jag är övertygad om att vi snart kommer ha slagit tillräckligt många vingslag tillsammans för att skapa den storm, den viktiga förändring, som kommer göra att alla barn växer upp i en värld där empati och snällhet är en självklarhet. En värld där hjärta och hjärna går hand i hand.

Så om det är något jag vill skicka med er så är det att alla kan göra skillnad. Liten som stor. Ensam och tillsammans. För mig har just tillsammans varit nyckeln. Utan mina fina Peppy-kollegor, och framförallt dig Rosie, så hade jag aldrig ens fått chansen att försöka göra skillnad. Tack för att ni tog emot mig med öppna armar, för att ni har trott på mig och min förmåga från första stund. Tack också till dig Åsa. Tack för att du såg mig och det arbete jag gör, och av den anledningen valde att nominera mig till stipendiet.

Kram,
Paulina