Louise Lindéns första blogginlägg om tiden som Kompassrosstipendiat

Hej Louise, 10 år.

Jag vet att det är jobbigt i skolan. Det är klart att det är svårt att känna framtidstro när man känner att man inte passar in. Men vet du vad? Dina svagheter i skolan – exempelvis din förmåga att ifrågasätta allt och din fantasi som du aldrig får utlopp för – det kommer att vara dina styrkor när du blir vuxen. Det är just detta som kommer att göra dig till en självlärd multientreprenör.
Den rädsla du känner över att räcka upp handen och prata inför folk – den kommer att försvinna. Det kommer att ta många år, men i framtiden kommer du att stå på scen varje vecka och inspirera människor. Du kommer att göra det frivilligt och du kommer att älska det.
Jag vet att du önskar att du inte tänkte så mycket. Att du inte brydde dig så mycket om andra människors öden. Att du kunde vara lite mer obekymrad. Men tro mig; din omtanke för omvärlden kommer att guida dig till din mission.

Hej Louise, 18 år. 

Jag vet att du är frustrerad över hur världen ser ut. Över miljöförstöring, främlingsfientlighet, kvinnovåld och inte minst över tafatta politiska ledare. Bra! Du håller just på att kanalisera denna frustration till handlingskraft, och jag lovar – detta är bara början på en resa där handlingskraft kommer att bli en av dina starkaste egenskaper!
Du håller på att starta en festival. Ja, det är läskigt, och du kommer att göra många misstag. Men detta blir de viktigaste misstagen i ditt liv. I denna resa kommer du att förstå att det går att göra avtryck och jobba för den framtid du vill se, så länge du tror på dig själv. Och en dag kommer festivalen att bli ett företag som blir ditt heltidsjobb. Trots det där ofullständiga slutbetyget. Visst låter det för bra för att vara sant!? 

Hej Louise, 24 år.
Du har varit oerhört modig de senaste åren. Jag vet att det har varit tufft. Du har i många sammanhang förminskats som kvinna, som kulturentreprenör, som hållbarhetskämpe och som ungdom. Du har blivit motarbetad av kommunchefer, blivit sviken av människor du litat på, sexualiserats i möten med kostymklädda män, kämpat för att din generations entreprenörer ska bli tagna på allvar och skrikit dig hes för att vår tids ledare ska agera för ett hållbart samhälle.
Men tack för att du inte gett upp! Nästa år kommer det nämligen att hända massor av saker som kommer att göra varenda sekund av kamp värd. Du kommer att skriva en bok, starta aktiebolag, anställa unga talanger och påverka stora festivaler, bolag och myndigheter i en hållbar riktning.
Sist men inte minst: du kommer att tilldelas stipendiet Kompassrosen ur Kungens hand. Du kommer genom detta stipendium att lära dig mycket om dig själv. Du kommer att börja se dig själv som en ledare. Du kommer äntligen att få dina första föreläsningar i hemstaden. Du behöver inte skrika längre – du blir lyssnad på ändå.
Du som ofta hört att du är ”jobbig” när du med mod stått upp för dina värderingar och kämpat för din mission – nu ska det äntligen löna sig.